Kvinna till kvinna

Krisen är här, vattnet har gått

 
 
 

Bakgrund

 

I oktober 2021 började vårdpersonal och chefer säga upp sig från förlossningsvården runt om i landet. Det larmades om ohållbara arbetsförhållanden, vårdplatsbrist och hotad patientsäkerhet. I media vittnade både personal och patienter om hur de påverkats av detta. Ett tag verkade debatten få fart. Massuppsägningar, namninsamlingar och ögonöppnande vittnesmål tvingade politiker att agera.
Kvinna till Kvinna vill skapa en kampanj för att åter uppmärksamma förlossningskrisen.

 
 

Lösning

 

Det är dags att förlossningsvården granskas och att långsiktiga förbättringsåtgärder sätts in. Kampanjen syftar till att fånga in allmänhetens uppmärksamhet, få dem att inse allvaret i situationen. Hur gör man det på bästa sätt? Man sprider ett dystopiskt scenario.

Team: Isabelle Rydén(CW), Linnéa Woll(AD),

Nina Hansson(AD), Isolda Delgado(CW)

 

I oktober 2021 började vårdpersonal och chefer säga upp sig från förlossningsvården runt om i landet. Det larmades om ohållbara arbetsförhållanden, vårdplatsbrist och hotad patientsäkerhet. I media vittnade både personal och patienter om hur de påverkats av detta. Ett tag verkade debatten få fart.

Massuppsägningar, namninsamlingar och ögonöppnande vittnesmål tvingade politiker att agera. År 2013 skedde ungefär samma sak, massuppsägningar och larm, nu är vi här igen, återigen har kortsiktiga lösningar utlovats.

Med kampanjen vill vi åter rikta uppmärksamheten på en kris som berör och påverkar många men som sällan hörs. I stängda grupper på facebook eller forum på nätet vittnar personer fortfarande om brister i förlossningsvården. De vittnar om hur de tvingats föda hemma på badrumsgolvet efter att ha blivit hemskickade från sjukhuset på grund av platsbrist, eller om misstag som gjorts av stressad vårdpersonal som lett till livslånga skador på kvinnor och nyfödda. Barnmorskor berättar om hur de ansvarar över flera aktiva förlossningar samtidigt och måste springa mellan rummen utan att själva kunna äta eller gå på toaletten.

 

Broschyr

Denna broschyr ska skickas ut till svenska politiker och influensers för att skapa kunskap och buzz kring förlossningskrisen. Det är en direkt kopia av den officiella “krisbroschyren”.

Prints

Under pandemin har Sveriges statliga organisationer såsom MSB Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen spridit information och uppmaningar till allmänheten med affischer som vi nu alla känner igen. Hur hade dessa affischer och broschyrer sett ut om förlossningsvården tillslut kollapsat och personer uppmanas att förlösa sig själva?

Litet och delbart:

Manifesto

Under hösten 2021 sa vårdpersonal och chefer upp sig på olika förlossningsavdelningar i Sverige, då de fått nog av bristerna och

den hotade patientsäkerheten. 

Det larmades om överfulla förlossningsavdelningar och katastrofal arbetsbelastning för vårdpersonal på grund av personalbrist. 

Förlossningskrisen uppmärksammades i media och barnmorskeupproret stävjades av politiker med löften om förbättringar. 

Sedan blev det tyst

I olika forum vittnar personer fortfarande om sina upplevelser av att vara beroende av förlossningsvården som, på grund av bristerna, inte kunnat tillgodose deras behov.

Sveriges förlossningskris är inte över, den har pågått i åratal och de små förändringar som nu utlovats kommer knappast leda till en långsiktig förbättring.

I vår kampanj illustrerar vi katastrofscenariot, ett scenario som en del personer tyvärr redan upplevt. Ett scenario orsakat av överfulla förlossningsavdelningar och personalbrist. 

I Sverige finns det personer som bär runt på berättelser som sällan blir hörda. Berättelser om hur de inte fått komma in till sjukhuset i tid och istället fått föda hemma på badrumsgolvet eller i bilen på väg till närmaste akutmottagning. 

Det finns personer som bär på trauman och skador som förlossningskrisen åsamkat dem. Det finns även personer som förlorat sitt barn under förlossningen. Dessa vittnesmål måste höras och vi vill se till att de inte upprepas. 

Den här debatten får inte vara över.

Previous
Previous

Låt oss prata om elefanten i rummet

Next
Next

Reportage